Kapela na Molički planini

Kapela sv. Cirila in Metoda je postavljena na Molički planini na višini 1780 m. Zgrajena je bila leta 1898 in je bila v času postavitve najvišje ležeča kapela v Sloveniji.

Prvo slovensko kočo v Savinjskih Alpah so zgradili leta 1894 na Molički planini, na pobudo Frana Kocbeka, takratnega nadučitelja v Gornjem Gradu. Denar za njeno gradnjo so zbrali s prostovoljnimi prispevki. Po predlogu Antona Aškerca so jo poimenovali Kocbekova koča in je bila odprta le mesec dni za Orožnovo kočo na Črni Prsti, prvo slovensko planinsko kočo.

Tri leta kasneje je Savinjska podružnica SPD zgradila kapelo sv. Cirila in Metoda, vendar se obema zgradbama z leti ni nič kaj rožnato godilo. Planinska koča je z leti propadala, dokler se ni povsem porušila, kapelo pa je v 50-tih letih porušil skrivnostni plaz in le požrtvovalnemu delu domačinov se moramo zahvaliti, da je bila kapela leta 1989 ponovno zgrajena.

Molička planina (p.d. Molička peč) je danes priljubljena planinska točka, kjer se v poletnih mesecih v kapeli občasno opravlja tudi daritev svete maše.

KJE SE NAHAJA