Kaj početi

Ljubiteljem aktivnega oddiha je na voljo paleta možnosti – od lagodnih sprehodov ter lažjih izletov, do zahtevnejših poti v visokogorju in zavarovanih planinskih tur. Zanimive kotičke lahko raziskujete med kolesarskim potepanjem ali iz udobja konjskega sedla. Alpska reka Savinja, s svojimi zelenimi tolmuni in brzicami, je raj za adrenalinska doživetja in nudi prijetno osvežitev v vročih poletnih dneh, v njej živeče avtohtone ribje vrste pa so velik izziv tudi za mojstre muharjenja.

Igla v kopici gora

Iskati iglo v kopici sena morda res nima smisla. Najti vse posebne igle in šivanke v zavetju Kamniško-Savinjskih Alp in ob tem doživeti lepote Luč, Solčave in Logarske doline pa da dnevu čisto nov smisel!

Sprehajalne poti

Eden najboljših načinov za odkrivanje lepot narave in spoznavanje okolice je raziskovanje peš. Slikovita pokrajina, prekrita z gozdom in zelenimi travniki, je prepredena s potmi in stezicami različnih težavnosti, med katerimi bo vsak našel, katero primerno zase.

Planinske poti

Lokalni prebivalci si življenja brez gora nikakor ne moremo predstavljati. Že sama legenda o nastanku kraja govori o povezanosti z okoliškimi hribi in visokogorskimi pašniki. Luče so vpete v gorski svet Kamniško-Savinjskih Alp in tako odlično izhodišče za planinarjenje in gorništvo. Čist zrak, neokrnjena narava, nebeški mir in prostrani razgledi vas bodo napolnili s svežo energijo.

Kolesarjenje

Namesto z avtom Luče raje odkrivajte na kolesu. Gorsko kolo je kot naročeno za raziskovanje razgibane gozdnate pokrajine. Na voljo vam je obilo lokalnih poti, kolovozov in gozdnih cest, ki so več kot primerne za zahtevnejša kolesarska potepanja. Za lažje premagovanje višinskih razlik si lahko v vasi izposodite tudi električno kolo.

Vodna doživetja

Bistra Savinja se uvršča med naše najlepše alpske reke. V zgornjem toku je njen značaj izrazito alpski, s številnimi prelivi in brzicami, ki omogočajo adrenalinske spuste z rafti in kajaki. Bolj drzni se lahko preizkusite tudi v soteskanju po divjih skalnih kanjonih njenih pritokov. Reka na svoji poti ustvarja številna prodišča, ki so kot nalašč za ležerno poležavanje v vročih poletnih dneh, njeni zeleni tolmuni pa vabijo na kopanje in osvežitev.

Muharjenje

Savinja se rodi v zatrepu prekrasne Logarske doline kot mogočen, 90 metrov visok slap Rinka. Reka je v svojem zgornjem toku najbolj bistra, neokrnjena in čista. Hitro deroča, hladna voda, bogata s kisikom, predstavlja raj za domorodni ribji živelj. Njene zelene vode naseljujejo za muharja najzanimivejše vrste: avtohtona potočna postrv in lipan ter šarenka, ki je že stalni prebivalec brzic in tolmunov Savinje.