ZELENI NAPOTKI ZA OBISK

Slovenija je dežela, ki pripoveduje zeleno zgodbo. Kamorkoli se ozremo, vse je zeleno in tako je tudi v destinaciji Luče. Neokrnjena zelena narava nas spodbuja k odgovornemu ravnanju in varovanju. Pod okriljem »Zelene sheme slovenskega turizma« uresničujemo zelene politike in ustvarjamo zelena doživetja. V okviru tega nacionalnega programa se podeljuje tudi znak SLOVENIA GREEN, ki obljublja zeleno prihodnost.

Kako lahko obiskovalci doprinesete k izboljšanju trajnosti ter potrditvi obljube, ki jo daje znamka SLOVENIA GREEN?

Z zavedanjem, da vaše ravnanje vpliva na okolje, lokalne skupnosti ter ohranjenost naravne in kulturne dediščine. Z »Zelenimi napotki«, ki jim sledite, prispevate k zmanjševanju negativnega vpliva turizma in doprinesete k utrjevanju ugleda znamke SLOVENIA GREEN.

Začutite zeleno pred prihodom v Slovenijo in Luče

Obiskati eno najbolj zelenih destinacij planeta je odgovorna odločitev. Slovenija je po standardih Green Destinations prva celostno ocenjena zelena država. Turistična destinacija Luče pa je prav tako prejemnica znaka SLOVENIA GREEN. Poskusite izvedeti čim več o Sloveniji, Lučah in njunih tradicijah. Spoznajte Slovenijo in Luče, še preden pridete.

Pripotujte z vlakom ali avtobusom oz. izberite letalskega prevoznika, ki vlaga v programe za zmanjševanje ogljičnega odtisa.

Obogatite svoj oddih z zeleno – prenočite pri zelenem ponudniku! Rezervirajte svoj oddih v nastanitvi z mednarodnim in nacionalnim certifikatom Slovenia Green. V Lučah je to butični penzion Hiša Raduha, kjer si prizadevajo za trajnostno delovanje; odgovorno ravnajo z odpadnimi vodami, odpadki in energijo. Kot družinsko podjetje so močno vpeti v lokalno skupnost in z veseljem bodo z vami delili kakšno zanimivo lokalno zgodbo.

Zelene ture in doživetja v Sloveniji organizirajo certificirane turistične agencije. Če želite potovati na posebej zelen in trajnosten način, vam lahko pri organizaciji tur in doživetij pomagajo pri turističnih agencijah z nacionalnim certifikatom Slovenia Green.

Narava in pokrajina

Obiščite zelene naravne parke Slovenije ter odkrijte skrite kotičke zelene destinacije Luče. Nedotaknjena narava s svojim raznolikim rastlinskim in živalskim svetom je varovana v okviru evropskega omrežja naravovarstvenih območij Natura 2000.

Namesto z avtom, destinacijo Luče raje odkrivajte na kolesu. Slikovita pokrajina je prepredena s številnimi potmi različnih težavnosti. Za lažje premagovanje višinskih razlik, si lahko v destinaciji izposodite električno kolo.

Slovenija je kot ustvarjena za raziskovanje z lahkotnim korakom, saj imamo mrežo več kot 11.000 km označenih pešpoti. Destinacija Luče, vpeta v gorski svet Kamniško-Savinjskih Alp, je pravi raj za pohodnike. Držite se označenih pešpoti, saj vas vedno pripeljejo do cilja.

Ohranjajte občutljivo naravno ravnovesje v zaščitenih območjih narave tako, da stopate po uhojenih in označenih poteh. Vsak sprehod izven predvidene poti lahko povzroči biotsko neravnovesje. Načrt planinskih in pohodnih poti najdete v turistično informacijski pisarni v destinaciji.

Naklonjenost do najbližjih pokažite kako drugače kot s teptanjem trave ali trganjem cvetja. Divje cvetoči travniki so pašniki za avtohtone slovenske čebele, saj je Slovenija ena najbolj čebeljih dežel sveta.

Okolje in podnebje

Začutite Slovenijo in Luče kot zeleni dom na prostem. Skupaj lahko poskrbimo, da ostane čist in urejen. Poskrbite za ločeno zbiranje odpadkov in jih odnesite do mest, ki so dosegljiva komunalni oskrbi. Če pohajkujete po hribih in gorah, smeti odnesite v dolino.

Voda je čista in pitna povsod po Sloveniji, saj je pravica do čiste pitne vode zapisana v ustavi. Priporočamo, da v Sloveniji kupite steklenico, primerno za večkratno polnjenje, saj lahko na vsakem koraku natočite čisto pitno vodo.

Pomagajte nam ohraniti bogastvo vodnih virov tako, da raje izberete kratek tuš namesto kopeli in da med umivanjem zob zaprete pipo.

Pomagajte prispevati k varčevanju z energijo tako, da uporabljene brisače ali posteljnino uporabite večkrat.

Izbirajte mila, kozmetične in druge čistilne pripravke, ki so okolju prijazni in ne načenjajo narave ali njenih občutljivih ekosistemov. Četudi so embalaže kozmetike skoraj prazne, jih porabite do konca in odnesite s sabo domov.

Če se vam med potjo pokvari naprava ali izprazni baterija, jo odnesite v poseben zbiralnik.

Naj okolje in narava lovita svoje signale. Ko je le mogoče, izklopite iz vtičnic vse elektronske in druge naprave.

Kultura in tradicija

Slovenski jezik je skozi tisočletja pomagal ohraniti slovensko kulturo in suverenost. Skušajte se nauciti nekaj osnovnih besed in fraz, ki bodo narisale nasmešek na obraz vašim slovenskim gostiteljem povsod po državi. (hello = dober dan, thank you = hvala, How are you = kako si/ ste, that is so good – to je zelo dobro).

Kupujte lokalno, v lokalnih trgovinah s slovenskimi izdelki in pridelki.

Podpirajte lokalne proizvajalce: kmete z naročilom jedi iz lokalnih sestavin, obrtnike z nakupom njihovih izdelkov in mojstre rokodelce s spoznavanjem njihovih spretnosti in nakupom njihovih umetnin.

Okusite domačo kulinariko pri lokalnih ponudnikih destinacije, ki svoj navdih črpajo iz narave in njenih dobrot.

Obiščite tradicionalne dogodke in prireditve, ki vam bodo približali slovenske navade, šege in običaje. V destinaciji Luče ne smete zamuditi največje poletne prireditve Lučki dan, ki je bogata tudi s kulturno in etnografsko dediščino.

Ohranite zeleno Slovenijo in Luče v srcu

Ročno delo lokalnih ustvarjalcev je najlepši spominek. Poiščite jih pri katerem izmed ponudnikov.

Delite svoje pozitivne izkušnje s prijatelji in nam pomagajte širiti zeleno misel.

Delite svoja doživetja v Sloveniji in Lučah na družbenih omrežjih ter uporabite #ifeelsLOVEnia in #visitluce.

Odprite srce zelenim navadam in jih uresničujte tudi doma.

Hvala, ker skupaj z nami stopate po zeleni poti …