Poti in postanki za raziskovalce z okusom

Igla v kopici gora.

Na vseh turah lahko okušamo lokalne domače dobrote. Mnogi svoje poti tudi načrtujemo z mislijo na kulinarične postanke! Raziščimo gastronomsko ponudbo Luč, Solčave in Logarske doline. Oskrbimo se z domačimi siri, skutami, čaji, gobami, medom ter seveda z mesninami, med katerimi ima posebno mesto zgornjesavinjski želodec – suha mesnina z zaščitenim geografskim poreklom. Tudi pri njegovem nastajanju sodeluje šivanka!

Zgornjesavinjski želodec

Tradicionalni postopek izdelave priljubljene suhe mesnine je vpisan v slovenski register nesnovne kulturne dediščine. Mojstri nadev iz svinjine in slanine, začinjen s soljo, poprom in česnovo vodo, zašijejo v svinjski želodec, odcedijo in stisnejo. Pripravljene želodce na naraven način sušijo več mesecev.

Pokušine na poti

Narezke z zgornjesavinjskim želodcem nam pripravijo na domala vseh turističnih kmetijah in točkah z gostinsko ponudbo na območju Zgornje Savinjske doline. Pri nekaterih lahko postopek priprave lokalne specialitete spoznamo tudi podrobneje in prav tam, kjer jo izkušeni poznavalci pripravljajo, sušijo in prodajajo.

NA KLEMENČEM

Oglede in predstavitev postopka priprave tradicionalnih in večkrat nagrajenih mesnin omogoča kmetija Klemenšek na razgledni točki nad Logarsko dolino.

KMETIJA SELIŠNIK

V dolini Podvolovljek, 9 kilometrov od Luč, suhe mesnine ustvarjajo, predstavljajo in ponujajo v pokušino in nakup na kmetiji Selišnik.

KMETIJA ŠPEH

V Krnici, le streljaj od Luč, na živinorejski kmetiji, kjer je vsa hrana pridelana na okolju prijazen način, prodajajo zgornjesavinsjkii želodec in druge suhe mesnine.

Pristni lokalni okusi

V deželi gorskih pašnikov nastajajo različni mlečni izdelki: mladi in zorjeni siti, maslo, skutni namazi, kislo mleko. Vključeni so v prepoznavne lokalne jedi, kot sta »ubrnenk« (cmoki, pripravljeni z osoljenim vrelim mleko, sladko smetano in maslom) in »pohla« (Okrogla slana ali sladka pogača z zavihanim robom in nadevom iz skute, kisle smetane in drugih sestavini. Lokalne sestavine bogatijo žlikrofe, štruklje, zavitke in druge dobrote.
Okušamo jih na turističnih kmetijah, v planinskih kočah in v okrepčevalnicah.

Vrhunska kulinarika

HIŠA RADUHA

Chefinja Martina Breznik v Hiši Raduha v Lučah ustvarja izvirne gastronomske izkušnje, ki temeljijo na lokalni tradiciji.

HOTEL PLESNIK

V hotelu Plesnik v Logarski dolini kuharski mojstri za pripravo ekoloških zajtrkov, lahkih kosil in večhodnih večerij uporabljajo lokalna in ekološko pridelana živila z okoliških visokogorskih kmetij.