Poti in postanki za raziskovalce z okusom
Igla v kopici gora.
Na vseh turah lahko okušamo lokalne domače dobrote. Mnogi svoje poti tudi načrtujemo z mislijo na kulinarične postanke! Raziščimo gastronomsko ponudbo Luč, Solčave in Logarske doline. Oskrbimo se z domačimi siri, skutami, čaji, gobami, medom ter seveda z mesninami, med katerimi ima posebno mesto zgornjesavinjski želodec – suha mesnina z zaščitenim geografskim poreklom. Tudi pri njegovem nastajanju sodeluje šivanka!
Zgornjesavinjski želodec
Tradicionalni postopek izdelave priljubljene suhe mesnine je vpisan v slovenski register nesnovne kulturne dediščine. Mojstri nadev iz svinjine in slanine, začinjen s soljo, poprom in česnovo vodo, zašijejo v svinjski želodec, odcedijo in stisnejo. Pripravljene želodce na naraven način sušijo več mesecev.
Pokušine na poti
Narezke z zgornjesavinjskim želodcem nam pripravijo na domala vseh turističnih kmetijah in točkah z gostinsko ponudbo na območju Zgornje Savinjske doline. Pri nekaterih lahko postopek priprave lokalne specialitete spoznamo tudi podrobneje in prav tam, kjer jo izkušeni poznavalci pripravljajo, sušijo in prodajajo.
Pristni lokalni okusi
V deželi gorskih pašnikov nastajajo različni mlečni izdelki: mladi in zorjeni siti, maslo, skutni namazi, kislo mleko. Vključeni so v prepoznavne lokalne jedi, kot sta »ubrnenk« (cmoki, pripravljeni z osoljenim vrelim mleko, sladko smetano in maslom) in »pohla« (Okrogla slana ali sladka pogača z zavihanim robom in nadevom iz skute, kisle smetane in drugih sestavini. Lokalne sestavine bogatijo žlikrofe, štruklje, zavitke in druge dobrote.
Okušamo jih na turističnih kmetijah, v planinskih kočah in v okrepčevalnicah.