Družinske ture

Igla v kopici gora.

Luče- Igla – Robanov kot

S sprehodom skozi šivankino uho

Pohodniško:

Ogled Luč: Pot 5 mostov, 45 minut peš
Pot skozi šivankino uho/krožna pot okoli Igle: 20 minut peš
Od Robanovega kota do Planšarije Roban: 45 minut peš v eno smer

Potek poti

Začnimo v Lučah. S parkirišča Hočevarjeva njiva se podajmo na 2 kilometra dolgo nezahtevno krožno Pot 5 mostov, ki povezuje obrežja reke Savinjo ter potokov Lučnica in Mlinščica. Na poti nas čakajo park, delavnica zanimivih izdelkov iz lesa in druge zanimivosti.

Z avtom ali s kolesom se nato podajmo do izhodišča Poti skozi šivankino uho. Povejmo otrokom, da gremo tja, kjer je velebaba, velikanova žena, nad šivanjem obupala. Pomagajmo si z lokalnimi zgodbami.

Popotovanje nadaljujemo do krajinskega parka Robanov kot. Ustavimo se pri Turistični kmetiji Govc-Vršnik. Ko se okrepčamo, sledimo usmerjevalnim tablam do Robanove planšarije. Po igri na pašnikih in pokušini kislega mleka se vrnemo nazaj na izhodišče.

Doživetja na poti

Voda in mostovi.  Les in drevesa. Igla velikanove žene.  Šivankino uho.  Pašnik z živalmi.

DELAVNICA ŠLANGER – ŠLANGER WOOD ART

Nekateri ustvarjajo s šivankami, drugi z dleti in drugačnimi iglami. Obiščite mojstra Jožeta!

ŠIVANKINO UHO

Igla, ob katero je bila nekoč kot nit vdeta edina pot proti Logarski dolini, ima zdaj urejeno pot za pohodnike. Okoli osamele skale pridemo tudi do presihajočega studenca pod Iglo.

ROBANOVA PLANŠARIJA 

Pot do pašne planine je primerna tudi za manjše otroke, ki jih navduši opazovanje živali na poletni paši. Poleg krav je mogoče srečati tudi konje in celo pujse.

Luče- Igla – Solčava – Logarska dolina

Do pravljic in zgodbe najstarejše šivanke

Pohodniško:

Ogled Luč: Pot 5 mostov, 45 minut peš
Pot skozi šivankino uho: krožna pot okoli Igle: 20 minut peš
Tematska pot Pravljični gozd s 35 postojankami: od 30 min do 2 uri peš

Po želji dodatno
: 7 km naravoslovno-etnografska Pot po Logarski dolini: 1 do 3 ure peš; del poti primeren tudi za vozičke

Potek poti

Po krožnem sprehodu v Lučah po Poti 5 mostov, kjer si ogledamo tudi Juvanovo hišo, gremo naprej do slavne Igle. Po eni zgodbi naj bi jo velikanova žena zagnala v dolino po tem, ko ji šivanje ni šlo od rok, po drugi pa naj bi jo v dolino po smrti ljube žene zagnal žalostni velikan. Pot okoli Igle se imenuje tudi Pot skozi šivankino uho. V skrivni votlini najdemo Presihajoči studenec.

Od Igle, polne zgodb o velikanu, se odpravimo v Solčavo. V centru Rinka, kjer sta tudi TIC in kavarna, si ogledamo razstavo o bivanju med gorami od pra-bivališa do hiše, od gozdov do solčavskih ovc. V Muzeju Firšt v Solčavi obiščemo razstavo o koščenih orodjih človeka iz ledene dobe. Odkrivamo zgodbe iz bližnje Potočke zijalke, kjer je bila najdena najstarejša šivanka v Evropi.
Od tod se spustimo tja, kjer je največ pravljic doma. Med 35 zgodbami, ki jih predstavlja Pravljični gozd v Logarski dolini, zagotovo najdemo tudi tisto, ki je povezana s kakšno šivanko!

Doživetja na poti

Pravljica o velikanovi ženi in njeni šivanki. Zgodbe z najdišča najstarejše šivanke v Evropi. Uganke in naloge iz 35 pravljic.

JUVANOVA HIŠA

V sprehod po Lučah vključimo obisk samosvoje hiše. Gospodar Jaka nam pokaže, kako so živele družine v preteklosti.

PRESIHAJOČI STUDENEC

Igla, ob katero je bila nekoč kot nit vdeta edina pot proti Logarski dolini, ima zdaj urejeno pot za pohodnike. Okoli osamele skale pridemo tudi do presihajočega studenca pod Iglo.

PRAVLJIČNI GOZD

Na postajah kar 35 pravljic nas ob lesenih hiškah, in podobah pravljičnih junakov čakajo zanimivi izzivi, v Eko hiši Na razpotju pa tudi pravljične sladice.

Solčava  – Solčavska panoramska cesta – Logarska dolina

Iskanje izgubljenih ovc

Pohodniško:

24 km:

  • 5 km strmejšega vzpona iz Solčave proti Podolševi,
  • 14 km položnejša pot,
  • 5 km strmejšega spusta v Logarsko dolino.

Potek poti

Na poti najlepših razgledov pomagamo pastirčku Krištofu iskati ovce. Odkrivamo 20 postaj na Solčavskem, v Logarski dolini, Robanovem kotu, Matkovem kotu in Podolševi. Na poti spoznamo zmaja Lintverja in solčavske ovčke – bicke.

Pot začnemo v Solčavi. Že pri centru Rinka se usmerimo k ateljeju, kjer lahko spoznamo, kako iz volne solčavskih ovc nastajajo zanimivi ročno polsteni izdelki. Na poti, ki vodi med najvišje ležeče kmetije v Sloveniji, srečamo izvir »železne« vode, spoznavamo stare kmečke naprave in orodja, se preizkusimo v lokostrelstvu, obiščemo bivališče zmaja. Pot lahko podaljšamo še v Matkov kot.

Doživetja na poti

Zgodbe pastirčka Krištofa. Gostoljubje kmetij. Razgledne točke in skrivnostna soteska. Drugačna doživetja podeželja.

SOLČAVSKA PANORAMSKA CESTA

Za enodnevno turo izberemo zeleno pot razgledov, dobrot in zgodb. Polepšamo si jo z obiski tematskih poti, podaljšamo si jo z modro in oranžno potjo.

IZVIR KISLE VODE POD OLŠEVO

Na eni od 20 točk Solčavske panoramske ceste si z leseno zajemalko na izviru natočimo mineralno vodo posebnega okusa.

LOKOSTRELSTVO V GRADIŠU

Na prvi kmetiji v Matkovem Kotu kmetiji si lahko izposodite lok in se odpravitew na 3-kilometrsko lokostrelsko avanturao. NS kmetiji Gradišnik vas lokostrelstva tudi naučijo.