Rogatec

Rogatec ali Mrtvi menih je ob pogledu s strani videti kot profil menihovega obraza. Ime Veliki Rogatez je bilo omenjeno že na starem avstrijskem vojaškem zemljevidu iz 18. stoletja.

1557 metrov visok predalpski vrh je znan po edinstveni in bogati geološki sestavi. Zaradi samotne lege ima izreden razgled na Savinjske Alpe, na Ljubljansko kotlino, Zasavsko hribovje, Golte in Smrekovško pogorje.

Iz Kala, sedla med Lepenatko in Rogatcem, vodi na vrh zelo zahtevna markirana pot, ki ni za vrtoglave. Lažja pot nas vodi od Zgornjega Špeha po strmem vzhodnem pobočju.

Luče – Zgornji Špeh – Rogatec

Izhodišče: Peš iz Luč v smeri Podvolovljeka, levo čez prvi most, do kmetije Spodnji Jerovčnik in vikend hiške, kjer se začne markirana pot (522 m)
Višinska razlika: 1035 m
Čas hoje: 3-4 h
Težavnost: nezahtevna markirana pot.

Pot si lahko skrajšamo in se z avtomobilom pripeljemo do kmetije Zgornji Špeh (1165 m). Od kmetije do vrha nas čaka še 1 ura hoje.

Podvolovljek – Kal – Rogatec

Izhodišče: Z avtomobilom približno 4 km v smeri iz Luč proti Podvolovljeku (do kmetije Riher), levo čez most pri kažipotu za Rogatec, do prvega razcepa, kjer se začne markirana pot (572 m)
Višinska razlika: 985 m
Čas hoje: 3.15 h
Težavnost: do Kala (1285 m) nezahtevna markirana pot, na Rogatec zelo zahtevna markirana pot

Volovljek – Lepenatka – Kal – Rogatec

Izhodišče: Z avtomobilom iz Luč čez dolino Podvolovljek do prevala Volovljek (1029 m) – približno 13 km.
Višinska razlika: 528 m
Čas hoje: 3.30 h, Lepenatka (1425 m) – 2.15 h
Težavnost: do Kala (1285 m) nezahtevna pot, markirana izpod Kašne planine, na Rogatec zelo zahtevna markirana pot

KJE SE NAHAJA