Ture za pohodniške kolesarje

Igla v kopici gora.

Kolesarska pot Luče- Igla – Robanov kot,
pohodniški odcep: Robanova planšarija ali Strelovec

Od Igle do pašnikov

Kolesarjenje: 1 ura
Pohodništvo 2,5 ure:
Pot okoli Igle: skozi šivankino uho: 20 minut,
Robanov kot – Robanova planšarija: 1 ura v eno smer oziroma 2 uri do cilja in nazaj
Po želji pohodniška nadaljevanka: Robanov kot (650 m)- Knezova planina (1520 m) – Strelovec (1763): 3 ure v eno smer.

Potek poti

Od Luč kolesarimo po regionalni cesti ob reki Savinji. V najožjem delu soteske se ustavimo ob Igli in Presihajočem studencu. Kolo parkiramo pri baru Igla in se peš sprehodimo okoli skalnega obeliska in skozi šivankino uho. Pot nadaljujemo do mosta čez Savinjo in naprej do Robanovega kota. Kolo pustimo na parkirišču, okrepčamo pa se na bližnji turistični kmetiji Govc-Vršnik. Po okrepčilu se peš odpravimo na pohod do Robanove planšarije.
Če želimo, lahko izberemo daljšo pohodniško pot na Knezovo planino in Strelovec.

Doživetja na poti

Ogled znamenitosti Luč in Robanovega kota. Pohod po krajinskem parku. Pokušina lokalnih dobrot.

SPREHOD PO LUČAH

Preden odkolesarimo do znamenitosti širšega območja se sprehodimo po Lučah. Izberemo eno od urejenih markiranih poti

ROBANOVA PLANŠARIJA

Krajinski park Robanov kot nosi ime po eni od najstarejših kmetij na slovenskem. Na kmetiji Roban živijo ljudje že več koz 800 let!

STRELOVEC

Pot na 1763 m visok vrh, s katerega se odpirajo razgledi na Robanov kot in Logarsko dolino, vodi čez sončna pobočja pašne planine, kjer se pasejo tropi solčavskih ovc.

Kolesarska pot Luče – Igla – Solčava – Logarska dolina,
pohodniški odcep: Okrešelj ali Klemenča jama

Do slapov in iglic mogočnih dreves

Kolesarjenje: 1,5 ure od Luč do Logarske doline (Slap Rinka) v eno smer
Pohodništvo: Na Klemenčo jamo ali na Okrešelj do 1,5 ure v eno smer.

Potek poti

V središču Luč se ustavimo pri Juvanovi hiši, eni najstarejših hiš na tem območju. Pred odhodom na turo, ki nas bo vsaj malce preznojila, si za lepšo vrnitev in misel na končno osvežitev morda ogledamo še bližnje vaško perišče in druge znamenitosti, ki jih povezuje Pot preko 5 mostov.
Ko smo naravnani na posebnosti lokalnega okolja, se s kolesom podamo proti Solčavi in v Logarsko dolino. Kolo pustimo pri turistično-informacijskem centru (tu si lahko kolesa tudi izposodimo) in pot po eni od najlepših ledeniških dolin v Evropi nadaljujemo peš.
Ogledamo si slap Rinka. Ob slapu vodi označena planinska pot na Okrešelj (1396 m). Od planinskega doma dr. Johanessa Frishaufa, zgrajenega na mestu pogorelega doma, se širi amfiteaterski razgledi na Logarsko dolino in ostenja gora. Pri Domu planincev Logarski dolini se lahko odločimo za lažjo pohodniško pot do Koče na Klemenči jami (1208 m). Le 10 minut hoda od nje raste največji macesen v Sloveniji.  Logarska dolina – Solčavska panoramska cesta (solcavska-panoramska-cesta.si)

Doživetja na poti

Ogled znamenitosti Luč , Solčave in Logarske doline. Pršenje vodnih kapljic na razgledni terasi. Planinski vzpon do izvira Savinje.

JUVANOVA HIŠA

V sprehod po Lučah vključimo obisk samosvoje hiše. Gospodar Jaka nam pokaže, kako so živele družine v preteklosti.

SLAP RINKA

Eden od najvišjih slapov v Sloveniji pada v 90 metrov visokem loku v amfiteatersko kotanjo. Pogled nanj je najlepši s terase Orlovega gnezda.

IZJEMNA DREVESA

Na poteh po Solčavskem srečamo drevesa častitljive starosti in velikosti. Na Klemenči jami raste najdebelejši macesen v Sloveniji.

Kolesarska pot Luče – Igla – Solčavska panoramska cesta –Matkov kot,
pohodniški odcep: Potočka zijavka

Do najdišča šivanke iz ledene dobe

Kolesarjenje: srednje zahtevna kolesarsko-pohodniška pot 24 km: 5 km strmejšega vzpona iz Solčave, položnejša pot, 5 km strmejšega spusta v Logarsko dolino.
Pohodništvo; Podolševa – Potočka zijavka; 1 ura v eno smer, srednje zahtevna pot

Potek poti

Od Luč nas pot vodi do Igle in Solčave ter na Solčavsko panoramsko cesto. Kolesarjenje po poti najlepših razgledov preseneča z biseri naravne in kulturne dediščine Solčavskega, Logarske doline in Matkovega kota.
V Podolševi, najvišje ležečem naselju v Sloveniji, privoščimo kolesu odmor, mi pa se od cerkvice Sv. Duha peš odpravimo do Potočke zijavke v gori Olševi. Tu, kjer je bilo pred več kot 35 tisoč leti svetišče ledenodobnih lovcev, je bila med drugim najdena najstarejša koščena šivanka v Evropi. Zgodbe iz Potočke zijavke spoznavamo tudi na razstavi v Gostišču in Muzeju Firšt med vasjo Solčava in Logarsko dolino. Ta točka navdušuje tudi z etnološkim parkom Fidov gaj, povezanim z ljudskim zdravilcem Vidom Strgarjem.
Po vrnitvi in spustu v Logarsko dolino nas modri odcep Solčavske panoramske ceste vabi še v skrivnostno dolino Matkovega kota.

Doživetja na poti

Kraška jama ledenodobnih lovcev. Votlina ljudskega zdravilca. Dolina nekdanjega jezera.

MUZEJ FIRŠT IN FIDOV GAJ

Na gozdni jasi ob Gostišču in muzeju Firšt je urejen vrt zdravilnih rastlin, osnovan na knjigi lokalnega zdravilca Fida, ki je sredi 19. stoletja devet let preživel v jami – Fidovi zijalki.

POTOČKA ZIJAVKA

V sloviti kraški jami na pobočju gore Olševe so se v ledeni dobi zbirali kromanjonski lovci. Poleg koščene šivanke so bile tu najdene kosti jamskih medvedov in drugih živali.

MATKOV KOT

Znamenitost doline je Matkov škaf, snežni kotel, ki ga spomladi izdolbe slap. Dolina štirih gorskih kmetij je bila nekoč pokrita z jezerom, v katerem naj bi domoval zmaj.